sobota, 9 listopada 2024

Polecane szczególnie dla cukrzyków🍩 i sprtowców💪

 

Uwaga!!! Uwaga!!! Uwaga!!!
Zmieniony skład chleba, podany na końcu.
Polecane szczególnie dla cukrzyków i sportowców
Aby jedzenie nie stało zbyt nudne trzeba je trochę urozmaicić. Najpierw zawsze sprawdzam skąd pochodzą (producenci) składniki (czy mają wartości odżywcze i powinny mieć również właściwości lecznicze).
Dlatego zdecydowałem dodać do chleba kozieradkę. Mam nadzieję że będzie smakować.
Kozieradka jest uprawiana do celów leczniczych. Wg najnowszych badań nasiona zawierają 25% białek (bogatych w tryptofan (bardzo waży składnik dla zdrowia psychicznego) i lizynę), 6-10% tłustego oleju (bogatego w witaminę F), 2-3% saponin sterydowych. Kozieradka zasobna jest w witaminę C i B1, prowitaminę A, żelazo oraz wapń.
Nasiona kozieradki zawierają diosgeninę, podobnie jak bulwa różnych gatunków Dioscorea, agawa – Agave sisalana, Trillium, Costus speciosus, czy Kallstroemia pubescens. Diosgenina to izomer jamogeniny (yamogenin)
Aktywnie pobudza uwalnianie insuliny, aktywując pośrednio syntezę białka i przenikanie cukru do komórek ciała, w tym mięśni. Zwiększa syntezę glikogenu w komórkach mięśniowych. Działa przeciwcukrzycowo. Zapobiega glukozurii (cukromocz). Obniża stężenie cholesterolu i LDL we krwi, działając lipotropowo i przeciwmiażdżycowo. Zwiększa retencję azotu w ustroju. Pobudza wzrost tkanki łącznej i mięśniowej, aktywuje procesy regeneracji nabłonków, kości, chrząstek i mięśni. Przy 3-4 miesięcznym zażywaniu powoduje przyrost masy mięśni o 4-7, rzadziej o 9%. Podnosi stężenie związków fosforowych wysokoenergetycznych w mięśniach (ATP, fosfokreatyna), zwiększając siłę i wytrzymałość mięśni. Saponiny sterydowe kozieradki są prekursorami w syntezie hormonów sterydowych o działaniu anabolicznym (estrogeny, dehydroepiandrosteron, testosteron). Kozieradka nasila syntezę kortykosteroidów w nadnerczach. Zwiększa aktywność oksytocyny.
4-hydroksy-izoleucyna została odkryta w kozieradce na początku lat 70. XX wieku i stanowi w niej 80% wolnych aminokwasów.
W handlu znajdują się całe i mielone nasiona. Wyciągi należy sporządzać zawsze z mielonych nasion.
Chleb tradycyjny mieszany 0,70kg
Składniki
woda, mąka chlebowa, mąka żytnia,
mąka orkiszowa, mąka z płaskurki,
serwatka lub maślanka, sól kłodawska, zakwas, kozieradka.
Źródło inf:
Medycyna dawna i współczesna dr n. biol. Henryk Różańsk