Dieta ,,keto''
na pewno działa ale jeżeli robicie sobie od niej przerwę to warto
uzupełnić składniki odżywcze ze źródła, które posiada właściwościowi
lecznicze. Mąka orkiszowa posiada tak wiele składników potrzebnych do
prawidłowego funkcjonowania organizmu że nie powinno się całkowicie
rezygnować z chleba z niej robionego.
Opis
Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą.
Niegdyś bardzo popularne ziarno używane do wypieku chleba, z czasem
zapomniane, dziś wraca do łask. O jego właściwościach przekonali się
lekarze i żywieniowcy z całego świata.
Właściwości mąki orkiszowej
Ziarna orkiszu są bogate w wiele cennych składników odżywczych i witamin takich jak A, E i D oraz kompleks witamin z grupy B. Źródło fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu przyczynia się do wielu cennych właściwości dla zdrowia. Ziarna zawierają również kwas krzemowy, mający duży wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci a także dba o zdrowie układu pokarmowego.
Osoby dbające o sylwetkę powinny sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Taka jest właśnie mąka orkiszowa
razowa, gdyż potrawy z niej przygotowanie zapewniają długotrwałe
uczucie sytości oraz pobudzają do działania pracę jelit. Ponadto
błonnik obniża stężenie cukru we krwi po posiłku a także dzięki
zawartości beta- glukanów naturalnie wspiera odporność.
Witamina A to
składnik biorący udział w wielu procesach zachodzących w organizmie.
Bogate jego źródło dostarczane wraz z pożywieniem zapobiega tak zwanej
kurzej ślepocie, objawiającej się złym widzeniem po zmierzchu a także
jest składnikiem budulcowym szkliwa nazębnego.
Witamina młodości i płodności to witamina E,
która zaliczana jest do grupy silnych antyoksydantów, gdyż
przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz zapobiega bezpłodności. Co
więcej, hamuje utlenianie cholesterolu, tym samym redukuje przyczynę
wystąpienia miażdżycy. Produkty pochodzenia ekologicznego zadbają o
dostarczenie jej dawek do organizmu, co pozwala w smaczny, pożywny
sposób wpływać na zdrowie.
Witaminy z grupy B
odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzą napięcie
nerwowe, wpływają na dobry nastrój. Kompleks tych witamin wspiera
również sprawność umysłową oraz pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie
układu krążenia i układu pokarmowego. Dostarczanie ich wraz z
posiłkami to podstawa dobrze zbilansowanej diety.
Kobalt to pierwiastek, który razem z witaminą B12 bierze udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego oraz w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Lekarze
i specjaliści do spraw żywienia zaliczają wegan i wegetarianów do osób
będących w grupie ryzyka wystąpienia niedoborów tego pierwiastka.
Produkty na bazie mąki orkiszowej zapewnią dobre źródło nie tylko
kobaltu, ale też żelaza, które w dietach bezmięsnych również jest
deficytowe. Żelazo tak jak kobalt wpływa na zdrowie krwi, tym samy zapobiega występowaniu anemii.
Fosfor i mangan swoje działanie kierują głównie w stronę kości i zębów. Są to pierwiastki stosowane w profilaktyce walki z osteoporozą.
Cynk
swoje niezwykłe właściwości odzwierciedla między innymi w pięknie
zewnętrznym. Sprawia, że włosy stają się lśniące, paznokcie mocne a
skóra promienna i gładka. Ponadto sprzyja
pracy tarczycy oraz podnosi poziom uwalniania serotoniny, będącej
hormonem szczęścia, wykorzystywanego w terapiach depresji i chorób
nerwicowych.