O
co chodzi z tym orkiszem? Ode mnie info. to że jeżeli na opakowaniu
mąki nie ma informacji z jakim orkiszem mamy do czynienia to jest to
modyfikowane ziarno oraz tzw. standaryzowana mąka a o tym innym razem.
Nie modyfikowane odmiany to odmiany najczystsze, czyli bez domieszek:
Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Zachęcam do przeczytania artykułu.
Orkisz
jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy
sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Niegdyś bardzo popularne ziarno
używane do wypieku chleba, z czasem zapomniane, dziś wraca do łask. O
jego właściwościach przekonali się lekarze i żywieniowcy z całego
świata.
Właściwości mąki orkiszowej
Ziarna orkiszu są bogate w wiele cennych składników odżywczych i witamin takich jak A, E i D oraz kompleks witamin z grupy B. Źródło fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu
przyczynia się do wielu cennych właściwości dla zdrowia. Ziarna
zawierają również kwas krzemowy, mający duży wpływ na wygląd skóry,
włosów i paznokci a także dba o zdrowie układu pokarmowego.
Osoby dbające o sylwetkę powinny sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Taka jest właśnie mąka orkiszowa
razowa, gdyż potrawy z niej przygotowanie zapewniają długotrwałe
uczucie sytości oraz pobudzają do działania pracę jelit. Ponadto
błonnik obniża stężenie cukru we krwi po posiłku a także dzięki
zawartości beta- glukanów naturalnie wspiera odporność.
Witamina A
to składnik biorący udział w wielu procesach zachodzących w
organizmie. Bogate jego źródło dostarczane wraz z pożywieniem zapobiega
tak zwanej kurzej ślepocie, objawiającej się złym widzeniem po
zmierzchu a także jest składnikiem budulcowym szkliwa nazębnego.
Witamina młodości i płodności to witamina E,
która zaliczana jest do grupy silnych antyoksydantów, gdyż
przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz zapobiega bezpłodności. Co
więcej, hamuje utlenianie cholesterolu, tym samym redukuje przyczynę
wystąpienia miażdżycy. Produkty pochodzenia ekologicznego zadbają o
dostarczenie jej dawek do organizmu, co pozwala w smaczny, pożywny
sposób wpływać na zdrowie.
Witaminy z grupy B odpowiadają
za prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzą napięcie nerwowe,
wpływają na dobry nastrój. Kompleks tych witamin wspiera również
sprawność umysłową oraz pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu
krążenia i układu pokarmowego. Dostarczanie ich wraz z posiłkami to
podstawa dobrze zbilansowanej diety.
Kobalt to pierwiastek, który razem z witaminą B12
bierze udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego oraz w procesie
wytwarzania czerwonych krwinek. Lekarze i specjaliści do spraw
żywienia zaliczają wegan i wegetarianów do osób będących w grupie
ryzyka wystąpienia niedoborów tego pierwiastka. Produkty na bazie mąki
orkiszowej zapewnią dobre źródło nie tylko kobaltu, ale też żelaza,
które w dietach bezmięsnych również jest deficytowe. Żelazo tak jak
kobalt wpływa na zdrowie krwi, tym samy zapobiega występowaniu anemii.
Fosfor i mangan swoje działanie kierują głównie w stronę kości i zębów. Są to pierwiastki stosowane w profilaktyce walki z osteoporozą.
Cynk
swoje niezwykłe właściwości odzwierciedla między innymi w pięknie
zewnętrznym. Sprawia, że włosy stają się lśniące, paznokcie mocne a
skóra promienna i gładka. Ponadto sprzyja pracy tarczycy oraz podnosi
poziom uwalniania serotoniny, będącej hormonem szczęścia,
wykorzystywanego w terapiach depresji i chorób nerwicowych.