sobota, 9 listopada 2024

Dlaczegi używam miedzinych garów?

 

Dlaczego używam miedzianych garów? Przede wszytkim do przechowywania wody, którą używam do chleba.
Miedź posiada bowiem właściwości biobójcze i bakteriostatyczne. Według tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej naczynie miedziane wpływa na redukcję wirusów, bakterii i grzybów zawartych w wodzie. Dodatkowo jonizują ją.
Skąd popularność naczyń miedzianych?
Miedź zostaje obecnie odkryta w Europie chociaż w medycynie ajurwedyjskiej jest stosowana od bardzo dawna właśnie ze względu na swoje działanie biobójcze. Aktualne badania potwierdzają, że po 7-8 godzinach inkubacji drobnoustrojów na powierzchni miedzianej nie znajduje się już na niej żadnych żywych mikroorganizmów. Dzieje się tak już przy stopach metalów, w których miedź występuje przynajmniej w 58 proc.
Kontakt z miedzianymi powierzchniami skutecznie zabija nawet tak oporne bakterie jak: Shigella flexneri (odpowiedzialna za niezwykle groźną czerwonkę), enterotoksyczne szczepy Escherichia coli czy Salmonella Paratyphi. Dlatego też miedziane naczynia do wody od zawsze przyczyniały się m.in. w Indiach do poprawy zdrowia oraz jakości życia ludzi je stosujących.
Miedź jako mikroelement jest ważnym składnikiem wielu enzymów w naszym ciele odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Bierze też udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz w procesie syntezy kolagenu i elastyny potrzebnych do prawidłowej regeneracji kości, ścięgien czy skóry (tkanek łącznych). Jej odpowiedni poziom zapewnia płodność mężczyzn, a także prawidłową pracę układu nerwowego.
Naturalnym źródłem miedzi są suche nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, kakao, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, owoce morza oraz wątroba.