Dlaczego używam miedzianych garów? Przede wszytkim do przechowywania wody, którą używam do chleba.
Miedź
posiada bowiem właściwości biobójcze i bakteriostatyczne. Według
tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej naczynie miedziane wpływa na redukcję wirusów, bakterii i grzybów zawartych w wodzie. Dodatkowo jonizują ją.
Skąd popularność naczyń miedzianych?
Miedź
zostaje obecnie odkryta w Europie chociaż w medycynie ajurwedyjskiej
jest stosowana od bardzo dawna właśnie ze względu na swoje działanie
biobójcze. Aktualne
badania potwierdzają, że po 7-8 godzinach inkubacji drobnoustrojów na
powierzchni miedzianej nie znajduje się już na niej żadnych żywych
mikroorganizmów. Dzieje się tak już przy stopach metalów, w których miedź występuje przynajmniej w 58 proc.
Kontakt
z miedzianymi powierzchniami skutecznie zabija nawet tak oporne
bakterie jak: Shigella flexneri (odpowiedzialna za niezwykle groźną
czerwonkę), enterotoksyczne szczepy Escherichia coli czy Salmonella
Paratyphi. Dlatego też miedziane naczynia do wody od zawsze
przyczyniały się m.in. w Indiach do poprawy zdrowia oraz jakości życia
ludzi je stosujących.
Miedź jako mikroelement jest ważnym składnikiem wielu enzymów w naszym ciele odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Bierze
też udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz w procesie syntezy
kolagenu i elastyny potrzebnych do prawidłowej regeneracji kości,
ścięgien czy skóry (tkanek łącznych). Jej odpowiedni poziom zapewnia
płodność mężczyzn, a także prawidłową pracę układu nerwowego.